На 100 години почина българският режисьор, сценарист, писател и общественик Анжел Вагенщайн. Имах честта

...
На 100 години почина българският режисьор, сценарист, писател и общественик Анжел Вагенщайн. Имах честта
Коментари Харесай

На 100 години си отиде режисьорът, сценарист, писател и общественик Анжел Вагенщайн

На 100 години умря българският режисьор, сценарист, писател и държавник Анжел Вагенщайн.

 

„ Имах достойнството и шанса да познавам и поддържам връзка от близко с Анжел и всяка среща с него бе необикновено преживяване. Блестящ сценарист и публицист, Анжел бе на първо място хуманист и герой за обществена правдивост. Еврейската общественост в България загуби едно от най-ярките си лица. Искрени съболезнования на Джаки, Раймонд и цялото семейство. Светъл път, Анжел и до нови срещи! Зихроно ливраха! ”

 

По този метод изрази тъгата си от загубата на Вагенщайн офталмологът доктор Александър Оскар.

 

“Желанието на Анжел е да бъде изпратен в стеснен фамилен кръг. На 30-тия ден, както повелява еврейската традиция, ще организираме събитие в Централната софийска синагога и ще си спомним за Анжел ”, заяви още той.

 

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври през 1922 година. Създал е сюжетите на 52 игрални, документални и анимационни кино лентата. Автор е на пиеси за възрастни и деца, сложени у нас  и в чужбина. Негови са романите от трилогията " Петокнижие Исааково ", " Далеч от Толедо " и " Сбогом, Шанхай ", отдадени на ориста на евреите  през Втората международна война.

 

Като дете на еврейско семейство с леви убеждения, той става член на РМС на 16 години, а преди и след рухването на Тодор Живков от власт взема ефективно присъединяване във формати в  отбрана на човешките права.

 

”Както той споделя – „ Да станеш на 100 не е мъжество ”, само че всичко друго в живота му е. Едва ли множеството от нас биха имали доста благоприятни условия да се допрян до такова “чудо ”. За мен е чест и отговорност да съм дребна част от века, в който с Джеки сме били дружно на земята “, споделя внучката на Вагенщайн Жаклин при отбелязването на 100-годишния му празник.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР